•   Gratis proefles
  •   Professionele vakdocenten
  •   Dichtbij huis
  •   Schitteren op het podium
muziek

Gearchiveerd: Lezing Beethoven en de piano

In deze gratis lezing, op woensdag 5 februari van 19.30 tot 22.00 uur bij Scala in CCM De Plataan in Meppel, kunt u vrijblijvend kennismaken met muziekgeschiedenisdocent Marcel Zwitser. Vanaf 26 februari 2020 geeft hij een luistercursus van 5 bijeenkomsten over Ludwig van Beethoven. In de kennismakingslezing komen aan de orde: de pianist Beethoven, de pianobouwers in Beethovens tijd en de weerslag van beide op Beethovens pianomuziek. Aanmelden voor de lezing kan via het inschrijfformulier of via info@ontdekscala.nl en 0522-258855, onder vermelding van uw naam en telefoonnummer.

In zijn werkzame leven als componist liet Beethoven (1770-1827) zich met allerlei genres in. Tegenwoordig worden zijn composities, in drie verschillende genres, gerekend tot het beste dat hij heeft nagelaten: zijn symfonieën, strijkkwartetten en pianosonates. Bijzonder is dat de pianomuziek hem zijn hele loopbaan heeft begeleid. Beethoven was zelf een goede pianist en begon zijn loopbaan als pianovirtuoos. Tegelijk vonden er in zijn jaren belangrijke ontwikkelingen plaats in de pianobouw. Enerzijds werd Beethoven geïnspireerd en beperkt door de mogelijkheden van de piano’s van zijn tijd. Anderzijds stimuleerden Beethovens pianomuziek en zijn persoonlijke contacten, pianobouwers om veranderingen aan hun instrumenten door te voeren.

Beethovens 32 pianosonates worden gerekend tot het grootste dat er ooit voor de piano is gecomponeerd. Met de kwalificatie dat Beethovens pianosonates ‘het Nieuwe Testament’ voor de pianist vormden, trachtte dirigent en pianist Hans von Bülow het niet te overschatten belang van deze werken voor het voetlicht te krijgen. Ze zijn onvermijdelijk voor elke pianostudent aan een conservatorium en ze behoren tot het kernrepertoire voor pianorecitals over de hele wereld. Het belang van Beethovens sonates blijkt eveneens uit het intensieve gebruik van deze werken tijdens muziektheorielessen aan het conservatorium.

Docenten Leeftijden
Marcel Zwitser 18, 19, 20, 21 en ouder
Gearchiveerd: Lezing Beethoven en de piano
Gearchiveerd: Lezing Beethoven en de piano

Bekijk hier je tarief en schrijf je in:
Kies een van de mogelijkheden.